Pracownicy restauracji – warunek powodzenia

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal i jego wyposażenie, jest też przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa jest już w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś od czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, który może wpłynąć na sukces albo jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów lub barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.

Praca kelnera nie jest dobra. Nie wszystek może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym wszystkim musi cechować się osoba chcąca być kelnerem.

 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez ludzi młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może te zdarzyć się, iż na zmiany.

 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest łatwe. Niejednokrotnie w lokalach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem dużo lat.

 

Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy także ze naszej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

Zobacz: https://www.maroni.pl/zapaski-kelnerskie

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *